Gezamenlijke gezinsvisie

In ons gezin is soms ruzie, miscommunicatie, verwijdering en boosheid. Momenten waarop ik intens baal. De realiteit van het dagelijkse gezinsleven is op sommige momenten zo anders dan ik had verwacht. Ik ben niet altijd die leuke, ontspannen en creatieve moeder die ik dacht te zullen zijn. En als mijn leven uit balans is, zorgt wrijving in onze relatie voor negatieve reacties op de kinderen.

Terwijl ik dit signaleer, vul ik mijn agenda regelmatig tot aan de rand. Mijn dochter keek laatst in haar spel naar mij en zei: ”Wij zeggen altijd ‘doorgaan, doorgaan, doorgaan, he mama?! Haar opmerking raakte mij omdat ik besef hoe moeilijk ik mijn levenstempo aanpas en bewust leef. Waar heeft mijn gezin in deze fase behoefte aan en hoe kan ik, binnen mijn grenzen en mogelijkheden, daaraan bijdragen?

Tijdens gesprekken met collega-ouders bij trainingen en coaching komen deze vragen regelmatig aan de orde. Keuzes maken vraagt vertrouwen in elkaar en een gezamenlijke visie in het gezin. Een van de gezinsuitdagingen die om een gezamenlijke visie vraagt, is het onderhouden van de onderlinge relaties. Hoe investeren we in elkaar als partners, hoeveel tijd en aandacht is er voor de kinderen? Het gezin is de eerste plek waar kinderen leren rekening te houden met een ander. Jouw en mijn aanwezigheid en omgaan met de dagelijkse realiteit is hun voorbeeld van ‘hoe het moet’. Als het leuk en als het moeizaam is. Een uitdaging waarbij het inzicht en de identiteit van beide partners  belangrijk is.

Een tip?

Neem de tijd om 12 woorden op papier te zetten die voor jou belangrijk in het gezin zijn. Denk aan: gezelligheid, respect, sportiviteit, ontwikkeling, humor, ….! Ben je een alleenstaande ouder, streep dan 6 woorden weg en hang de overgebleven woorden op de koelkast. Heb je een partner, leg dan jullie 24 woorden naast elkaar en streep eventuele dubbele woorden weg. Ga in gesprek en kom tot een top-6 van kernwoorden voor jullie gezin en hang deze op de koelkast. Ook een leuke opdracht om met de oudere kinderen in het gezin uit te voeren.

Hartelijke groet,
Alie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.